Personeel

Tijdens zijn ziekte bed ben ik nauw betrokken geweest bij de verzorging van mijn vader. Als zijn dochter verleende ik deze zorg met liefdevolle aandacht, respect en een glimlach. Het is mijn overtuiging dat iedereen, wanneer zij het behoeven, deze vorm van zorg verdient. Ik wil graag leven toevoegen aan de dagen, ook daar waar geen dagen meer toe te voegen zijn aan het leven. Huys ter Swaach biedt mij de mogelijkheid deze zorg te verlenen, ook in een tijd waarin alles steeds sneller gaat.

Vanaf de opening van Huys ter Swaach ben ik in dienst van dit mooie huis. Na een groot deel van mijn leven als zelfstandig ondernemer te hebben gewerkt, was Huys ter Swaach niet alleen voor de eerste bewoners een nieuw hoofdstuk maar ook voor mij. Ik kreeg de kans de opleiding als helpende te volgen en mocht daarna doorstuderen. Mijn tweede diploma als verzorgende IG heb ik spoedig daarna gehaald. Voor deze kans ben ik erg dankbaar, ik heb bij Huys ter Swaach mijn passie gevonden.

Kleinschalig Huis tussen de bossen

Een kleinschalig huis is prettig voor zowel bewoner als verzorger. Er heerst een gemoedelijke en ontspannen sfeer in Huys ter Swaach, waar de vriendelijke benadering bijdraagt aan een veilige omgeving en waar bewoners zich geborgen en op hun gemak voelen. Er zijn voldoende medewerkers om de bewoners te verzorgen, dat betekent dan ook dat er tijd over is voor een persoonlijke werkwijze tijdens de zorg. Daarnaast zorgt de kleinschaligheid van Huys ter Swaach dat zowel verzorgers en bewoners, als bewoners onderling elkaar goed kennen. Huys ter Swaach is gelegen in een prachtig, bosrijk dorp; Beetsterzwaag, waar naast rust en ruimte ook op cultureel gebied de nodige voorzieningen zijn.

Ons team bestaat uit verzorgden van verschillende leeftijden, wat een fijne combinatie is. We leren van elkaar, helpen elkaar en zijn betrokken. In ons vak merken wij dat alles steeds sneller moet zeker bij grotere zorgorganisaties. In ons huis ervaren wij dat juist tijd zo belangrijk is.
En die tijd nemen wij graag.

Waarom kies je ervoor te gaan werken in een kleinschalige woon- en zorgvoorziening?

Na jaren te hebben gewerkt in grote keukens in diverse zorginstellingen, wilde ik graag werken in een ‘kleinere’ keuken.
In de grote instellingen wordt op nagenoeg alles bezuinigd; hetgeen ten koste gaat van de maaltijden. Zo verdwijnen bijv. meer en meer de verse ingrediënten en producten.
Voor een ambachtelijk kok wordt het koken dan minder aantrekkelijk. Toen ik de mogelijkheid kreeg om in het prachtige Huys ter Swaach te gaan werken, was mijn besluit dan ook snel genomen.

In Huys ter Swaach wordt nog (uitgebreid) gekookt voor onze bewoners. In welke zin heeft dat een meerwaarde voor ons Huys?

Voor Huys ter Swaach werd geopend, heb ik voor de bewoners een enquête gemaakt. Met de gegeven antwoorden kon ik in eerste instantie een passend menu samenstellen.
In een kleinschalige keuken kun je namelijk inspelen op de wensen van de bewoner. Het is bovendien belangrijk dagelijks een gezonde en verantwoorde maaltijd op tafel te zetten.
Alle producten zijn vers en komen bij de plaatselijke middenstand vandaan. Het brood van de bakker, groente van de groenteboer en het vlees halen we bij de slager!
In onze tuin gaan we verse kruiden verbouwen, die we gaan gebruiken bij de bereiding. Het mooiste voor mij blijft om voor onze bewoners een heerlijke maaltijd op tafel te zetten, die met veel plezier en veel liefde is bereid en die ‘natuurlijk’ proeft.

Om ook andere mensen te laten genieten, zijn we halverwege januari 2013 begonnen met het bezorgen van onze maaltijden in Beetsterzwaag.

Huys ter Swaach beschikt over een compleet nieuwe keuken. Hoe ervaar jij, als kok, deze werkomgeving?

Zelf heb ik veel inspraak gehad bij het uitzoeken van de compleet nieuwe keuken. Alle materialen waaronder het bestek, het servies, de steamer e.d.; het gehele keukenpakket dus. Wat kan een kok nog meer wensen?
Het maakt het mogelijk in de toekomst ook activiteiten in de catering te organiseren, waarbij je zelfs aan complete buffetten kunt denken.

Ik ben dus nauw betrokken geweest bij de opzet van deze keuken en heb zo mijn eigen werkomgeving mee bepaald. Om die reden al ervaar ik het werken daarin als heel prettig. Bovendien heb ik een direct contact met de bewoners en kan, bij ziekte bijv., goed inspelen op hun wensen. Bij wijze van spreken, loop ik even naar hun appartement.

Tenslotte… als je zelf ‘op leeftijd’ raakt, waarom zou je er dan voor kiezen om in Huys ter Swaach te gaan wonen en zorg te ontvangen?

Wie wil er nu niet in zo’n Huis wonen? Zo wordt er complete zorg geleverd en een vers bereide maaltijd gekookt. Bovendien beschik je over een appartement, dat van alle gemakken is voorzien.
Ik zou zeggen… “schrijf mij alvast maar in!”

  • Contact opnemen met Huys ter Swaach

    Heb je vragen en wil je contact met Huys ter Swaach?