Artikel uit de Sa! 24

Johan Blaauw, eigenaar van Huys ter Swaach:

‘Eigenlijk is het een groot gezin’

Ondernemers in de zorg, ze zijn er steeds meer. Zo ook in Beetsterzwaag, waar zestien ouderen sinds bijna vijf jaar samenleven in de particuliere woon- en zorgvoorziening Huys ter Swaach. Eigenaar Johan Blaauw: “De bewoners hebben veel contact met elkaar, ze worden gezien.”

Tekst: Arend Waninge
Foto’s: Sietse de Boer

Beetsterzwaag Er heerst een serene rust in de centrale ruimte van Huys ter Swaach. Een groepje bewoners zit in de huiskamer rond een tafel met kranten, ze blijven nieuwsgierig naar wat er in de wereld gebeurt. Johan Blaauw schuift aan voor een kopje Koffie en een praatje. Dat is vaste prik voor de eigenaar van de particuliere woon- en zorgvoorziening in de Hoofdstraat van Beetsterzwaag. Een gedreven zorgondernemer die genoeg had van de grootschalige door wetgeving en papier gedreven zorginstellingen.

“Ik heb jaren ervaring in grote zorginstellingen, werk al sinds mijn achttiende in de ouderenzorg. Maar toen ik steeds hogere managementfuncties kreeg, kwam ik steeds minder op de werkvloer. En dat is wel waar ik wil zijn. Ik heb mijn kantoor in een hoekje op de bovenste verdieping. Ik ben er het liefst zo weinig mogelijk.”

“Ouderen zoeken tegenwoordig heel bewust naar een woonplek waar ze de laatste jaren van hun leven willen wonen. Zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen is niet voor iedereen ideaal. Sommige ouderen vereenzamen thuis. Anderen vinden het huis te groot. Maar ook kinderen zien natuurlijk wat er met hun ouders gebeurt. Het kleinschalig beschermd wonen geeft ook hen rust. Het gevoel dat hun ouders ‘te plak’ zijn. Hier is altijd iemand aanwezig om zorg te verleden. De bewoners worden gezien.”

“Huys ter Swaach bestaat nu 4,5 jaar. Op deze centrale plek in Beetsterzwaag stond vroeger het zusterhuis van Lyndenstein, nu Revalidatie Friesland. Ik ben er vanaf het begin bij en heb het bedrijf twee jaar geleden overgenomen. Het was eigenlijk vanaf de start een schot in de roos. Voor de 16 appartementen is eigenlijk altijd belangstelling geweest.”

“De gemiddelde leeftijd van de bewoners is best hoog, boven de 85 jaar. Nieuwe bewoners zijn vaak ook al begin tachtig. Ze woonden voor ze hier kwamen zelfstandig of ze komen uit een aanleunwoning of een groot verzorgingshuis. Dat betekent niet automatisch dat ze ook veel zorg vragen. We hebben voor iedereen plek, behalve voor mensen die voor hun veiligheid achter gesloten deuren moeten wonen, we zijn wel een open instelling.”

“De appartementen variëren van 50 tot 75 m2 en hebben allemaal een eigen badkamer. Er is bewust voor gekozen om geen aparte slaapkamer in het appartement te maken. Wanneer bewoners nu bedlegerig worden, kunnen ze nu toch het hele appartement blijven gebruiken. Een aantal bewoners heeft het slaapgedeelte wel provisorisch afgezet, met bijvoorbeeld een kledingkast.”

“Buitenstaanders denken vaak dat een particuliere woonvorm als Huys ter Swaach alleen voor de rijken is. Zo voelen wij dat niet. Sommigen van onze bewoonsters waren vroeger bijvoorbeeld kraamverzorgster of wijkverpleegkundige. Vergeet niet dat veel ouderen van nu een eigen woning hadden of hebben. Ik maak vaak kinderen mee die hun ouders adviseren lekker te genieten van het geld dat ze bij de verkoop van het huis overhouden.”

“Bewoners betalen maandelijks voor de huur en voor alle servicekosten. Daar zit van alles bij in: schoonmaken, algemene ruimte, tv, verzekering, wassen en strijken en 24-uurs aanwezigheid van zorgmedewerkers. En natuurlijk alle maaltijden. De goede keuken is het hart van Huijs ter Swaach. Warm eten is heel belangrijk. Geen luxe eten, maar gewoon degelijk, klaar gemaakt door onze eigen kok. Het twee keer per dag samen eten is ook een belangrijk sociaal gebeuren. Veel bewoners ontbijten op hun eigen kamer. In ieder appartement zit een eigen keukentje, bewoners kunnen ook zelf koken. De mogelijkheid is er, maar de behoefte niet.”

“Eigenlijk vormen we in dit huis samen een groot gezin. De zestien bewoners hebben veel contact met elkaar. Sfeer is dus belangrijk. Is de sfeer goed, dan loopt het huis vanzelf. Dat vraagt wel begeleiding, want net als bij andere mensen, heeft een groep wel een eigen dynamiek. We hebben 28 medewerkers, deels parttime, die allemaal hun aandeel hebben in de zorg. Naast de gezamenlijke maaltijden zijn er ook veel activiteiten. Vijf middagen per week is er een activiteitenbegeleider om samen met de bewoners activiteiten te ondernemen. Iedere vrijdagmiddag sluiten we de week af met een gezamenlijke activiteit. Binnenkort starten we een project met de buren, kinderen van School Lyndensteijn. Ze gaan samen iets creatiefs doen. Daar verwachten we veel van. De kinderen zien onze bewoners als pakes en beppes. En onze bewoners zien de kinderen als kind, niet als kind met een beperking.”

 

Over de auteur

Johan Blaauw

  • Contact opnemen met Huys ter Swaach

    Heb je vragen en wil je contact met Huys ter Swaach?

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*