Verzorgd wonen op de baronnen kamer

Verzorgd wonen op de baronnenkamer ( artikel Leeuwarder courant)

BEETSTERZWAAG Huys ter Swaach, een particulier woonzorgcentrum in Beetsterzwaag, breidt uit met een monumentaal bijgebouw van Lyndenstein, gekocht van eigenaar Revalidatie Friesland. Er worden tien appartementen gerealiseerd.

Als de verbouwing van het rijksmonument in april klaar is, keert onder andere de ‘baronnenkamer’ terug als appartement. Een chique ruimte die waarschijnlijk als bestuurskamer is gebruikt in de tijd dat revalidatiecentrum Lyndenstein hier verschillende diensten had ondergebracht. De oorspronkelijke boogspanten in de kamer zijn weer zichtbaar gemaakt en een prachtige inbouwkast wordt opgeknapt.
Bestuurder Johan Blaauw voorziet nu al dat de uitbreiding van Huys ter Swaach straks zal worden aangezien als het hoofdgebouw. ,,Waar we nu zitten is in 2012 nieuw gebouwd op de plek waar vroeger het zusterhuis van Lyndenstein stond. Met de uitbreiding krijgen we er een monumentaal deel bij.’’
Huys ter Swaach gaat straks van 16 naar 24 appartementen voor ouderen die al of niet zorgbehoevend zijn. Eén woning is voor tijdelijk gebruik, annex gastenkamer. Het personeelsbestand van nu 27 mensen, inclusief vrijwilligers, zal worden uitgebreid. ,,We doen alles zoveel mogelijk in eigen huis: verpleging en verzorging, maaltijden, wasserij, dagbesteding, tuinonderhoud en klusjes en zelfs de opleiding van jonge mensen. Kleinschaligheid en korte lijnen, daar houden we van.’’
Veel bewoners doen mee aan de gemeenschappelijke maaltijden en activiteiten, maar men kan zich ook altijd terugtrekken in het eigen appartement. Sommigen redden zich voor 100 procent zelf, de meesten hebben zorg nodig. ,,Soms heel licht, soms 24 uur per dag. Dat houdt pas op wanneer het niet meer vertrouwd is, bijvoorbeeld als mensen dwaalneigingen hebben. We zijn een open huis, dat staat voorop.’’
De eerste belangstellenden voor de uitbreiding hebben zich al gemeld. ,,We hebben bewoners uit de wijde omtrek, maar ook wel mensen uit de Randstad die dichter bij de kinderen willen wonen. De bezetting is steeds honderd procent.’’
Door een kritisch rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg had Johan Blaauw eind 2015 een tegenvaller, maar inmiddels ligt er een nieuwe beoordeling die grotendeels goed uitvalt. ,,Dat we destijds niet aan alle normen voldeden kwam ook omdat we een kleinschalige voorziening zijn waar de zaken vrij informeel toegaan.’’ De inspectie kwam in september vorig jaar opnieuw kijken en concludeert dat nu aan vrijwel alle criteria wordt voldaan.
De band met ‘buurman’ Revalidatie Friesland is goed. ,,We delen de kruidentuin en de afvalverwerking en de kinderen van School Lyndenstein komen wel eens op bezoek. Door de uitbreiding komen we nog wat dichter bij elkaar. Een aantal bewoners van het nieuwe deel krijgen uitzicht op het prachtige hoofdgebouw.’’

Over de auteur

Johan Blaauw

  • Contact opnemen met Huys ter Swaach

    Heb je vragen en wil je contact met Huys ter Swaach?

Deel dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*